måndag 8 december 2008

This Christmas - "Aretha wailar sig genom låtarna" (Soul/Jul)


Foto: Miranda


Man skulle kunna komma på mycket roliga ordvitsar så här i juletider, men nu ska jag skriva om Aretha Franklin. Och när man skriver om Aretha Franklin så gäller det att hålla en viss seriös nivå. Hon har trots allt blivit utsedd till världens bästa sångare.

Jag är inget Aretha Franklin fan, och det kanske är helt fel sätt att börja digga henne med hjälp av en julskiva. En rätt medioker sådan också. Den smyger fram med sina trötta melodier om änglar och minnen från forna jular, en mäktig röst med en stor flygel borde egentligen inte kunna misslyckas, men trots det så blir det inte perfekt, men inte heller helt värdelöst.

Det är lite som när våran egna Annen Jakobsson ska upp och köra julshow, rösten finns tillsammans med en härlig stämning i rätt tid och på helt rätt sätt. Men det blir aldrig helt perfekt, antigen är det för mycket senap på julskinkan eller så är det för lite bubblor i julmusten. Man vill inte skylla på musiken, den är helt underbar men som sagt så är den inte perfekt hur man än vrider och vänder på det.

Låttitlar som "Silent Night" och "Ave Maria" finns med då Aretha Wailar sig genom låtarna och låter kören hålla sig till dem klassiska tonerna, det är magiskt på sitt lilla vis. Men borde inte Aretha vara med i den klassiska melodin?

Bästa spår: "Christmas Ain't Christmas"


0 Kommentar(er):