söndag 14 juni 2009

Bitte Ocra - "Fy helvete vad jag gillar det här" (Experimentellt/Indiepop)


Foto: Sarah Cass


Totalt arton personer har varit en del av gruppen, nu är de sex stycken och Dirty Projectors nya platta "Bitte orca" är den nionde i ordningen. Men det har hänt lite sedan år 2002 och "The graceful falling mango", kollektivet har i ett flertal omgångar bytts ut och listan över människor som spelat på deras turnér växer hastigt. Det är egentligen en enda stor samling människor som fått plats under Dave Longsteths tak som han kallar för Dirty Projectors.

Rent formelt så är "Bitte orca" en rockplatta, och en väldigt experimentell sådan, men om man bara ser i en översikt så pratar vi här om en äkta poppärla utan dess like. De långa och finstämda tonerna som går i synk med den väldigt enkla och taktsäkra musiken. Gitarrerna gör sitt jobb i bakgrunden, de stödjer samplern och keyboarden som kompleteras med en bas, trummor och självklart klassiska handklappar. Dave, Amber, Haley och Angel som är de tre stämsångerskorna samt vokalisten i bandet skiter i texterna fullständigt och gör en klassisk "ah-ah-ah-ha-ah" genom hela plattan. Råkar ni höra några ord som gör någon som helst nytta får ni gärna höra av er.

Men det är bra, extremt bra. Det låter som om att ingen tänker på vad de gör, det bara blir en enda lång improviserad platta i slutändan. Och jag tycker att den ultrairrationella ordningen som hörs extremt tydligt i "Fluroscent half dome" är något extra, man kan inte komma låtarna i deras impulsiva förändringsmönster. Fy helvete vad jag gillar det här, det borde vara förbjudet att göra något annat än sån här musik. Tips! lyssna också in "Stillness is the move Ep"

Bästa spår: "Two doves"

0 Kommentar(er):