torsdag 29 januari 2009

Colonia - "Locka fram vågorna i A Camp" (Pop)

Foto: Enmilsten

Det är något med Frankrike, för på något sätt så påminns jag om landet gång på gång under tiden som skivan rullar. Det är som att åka till Notré Dame och höra Esmeralda sjunga om sina drömmar om magiska bröllop, Amerika och att någon dag kunna fly det hårda livet. Man står som puckelryggade Quasimodo i sitt torn och på något sätt blir ett med stämningen. Det börjar redan i det eminenta spåret "The Crowning".

"Colonia" innehåller förutom "Stronger than jesus" en rad med häftiga och väl skrivna samt producerade låtar som påminner om Anna Ternheims senaste album (på skivan medverkar hon i flera spår som kör) och de skramlande tamburinerna får mig otroligt nog att tänka på skotska Sandi Thom. Men största influsensen kan vara Dusty Springfield med lite mildare stämma och utan den där vibratorn.

Tidigare nämnde jag Amerika som ett av nyckelorden i skivan, och den är i stort sett gjord där av bandet som består av Nina, Niclas och Nathan med hjälp av vänner. Det är enkelt, mysigt och rätt inspirerande med enkla melodier. De tre låtarna "Here are many wild animales", "Chinatown" samt "My America" som ligger i följd är helt olika sorters låtar som har en underbar rymd och samhörighet så de skapar den där helheten som associerar till USA och New York där Nina idag lever i ett hus.

Jag ser inga problem i skivan, det bara flyter på med en halvbra Nicolai Dunger någonstans i mitten och storslagna textrader som återvunnits och kommit ut i en ny ren förpackning. Det är nog just det, det skulle behövas en sten som bryter den blanka ytan och locka fram vågorna i A Camp

Bästa spår: "Chinatown"

0 Kommentar(er):