torsdag 8 oktober 2009

Love 2 - "Not able to get in any kind of focus" (Elektro/Triphop)


Foto: EMI


Triphop, nedåttempo och elektroniskt lagda stycken har blivit populärare än någonsin när en värld av klassisk rock varit död sen länge. Den franska duon AIR får mig att tänka på Sverige elektrostoltheter The Knife och TTA, men man ska inte förhasta sig med likheter när man lyssnar igenom "Love 2" då det tvärvänder lika ofta som gåshuden återuppstår. Det har hänt en del sedan 1997 då "Premieres symptomes" släpptes i hemlandet Frankrike, men lika motsägelsefullt så kan man säga att det är samma sak.

Frankrike är ett elegant land, och att komma ifrån elegansen är ett jobb som kräver människoliv. Phoenix, David Guetta, Télépopmusik och M83 är exempel vad landet har haft att erbjuda. Och jag måste erkänna att det kanske inte är de bästa exemplen man kan leta fram inom kategorin elegant, men det är iallafall elegant inom just sin genre. AIR håller i traditioner samtidigt som de genom åren verkligen testat allt ifrån att kombinera snack, sång, franske, engelska, analogt baserade instrumentljud till rena synthmelodier och tilbaka till hjärnmosande slingor. Ett fint exempel på en låt där de verkligen satt ut vart de befinner sig är "Tropical disease", även singeln "Sing sang sung" ger en blick av ett modernt och molnfyllt Louvren.

Men ser man till texter och baktankar där så kan man lika hjärna hitta två likadana snöflingor i en snöstorm. Det är lika svagt och utan mening att en ordbok skulle sitta fint. Visst är det bra att de kan böja verbet "Sing" rätt, men det räcker liksom inte när man ska sitta och sjunga "Love" samt "Be a bee" om och om igen, båda spåren som heter just så som jag sa är faktiskt i stort sett uppbyggda på en fras och lite melodislingor, loopar och digital kör.

Avslutningsvis så skulle det här kunna vara ett soundtrack till en fransk James Bond-film ifrån 2035, det är fartfyllda och eleganta jakter utblandat med mingel ifrån cocktailpartyn där man absolut inte behöver höra ett enda ord av vad killarna sjunger. Great some would say, excellent but not able to get in any kind of focus would i say.

Bästa spår: "Love" / "Tropical disease"

0 Kommentar(er):