söndag 5 oktober 2008

The Laptop Diaries - "Ett budskap om en clown" (Electro/Pop)


Om man tar en snabb lyssning genom låtarna samtidigt som man läser igenom den booklet som följer med så inser man snabbt att det inte är som det brukar vara. Flera låttexter stämmer inte in på låtarna, de som gör det går i en helt annan ordning och så finns inte text till alla låtar. Men man kan urskilja ett buskap, ett budskap om en clown.

Denna clown är en vad jag kan förstå en person som levt i Sophias psyke i flera år och nu fått hennes debutalbum tillägnat sig. Han dyker upp emellan åt och hjälper henne genom de hemmasnickrade låtarna som faktiskt är helt inspelade och producerade hemma på hennes laptop.

Genom det fantastiskt konstnärliga arbetet så stöter man på tolv cd-spår och sjutton låtar. Förutom de namngivna spåren så finns det fyra paranteser och ett extraspår som bidrar till den röra som skivan är. Bland paranteserna så rekommenderar jag "_Elevator_dialouge" som ligger direkt efter "The proposition".

Men om vi bortser från de mystiska clownerierna, det återkommande talet tjugotvå och försöker placera albumet på influenskartan så kan man kort placera henne någonstans mellan Familjen och Lykke Li.
The Knife och Juvelen (som förövrigt skrivit och gästar spår sju "Somebody new") går även att jämnföra henne med.

Och en varning till alla som endast vill lyssna på någon enstaka låt, Glöm det. Albumet "The Laptop Diaries" är ett fullängdsalbum med en mening, en historia och en härligt spirituell elektronisk helhet som bara går att känna om man tar skivan låt för låt i rätt ordning.
Årets mest värdefulla album med en upplevelsefaktor som slår i taket och sitter där länge. Ett måste i alla skivhyllor.

Bästa spår: "Fighters"

0 Kommentar(er):