söndag 28 december 2008

Hur, när och varför känd?

Foto: Enmilsten

"'Cause we wanna live the life of the rich and famous", så går texten till Lady gagas låt "The fame". Och visst är det lite så, vi vill vara kända. Alla ska se på oss, höra oss och veta allt om oss.

De flesta av oss är rätt kändisfixerade. Vi letar verkligen efter alla de där smaskiga nyheterna med Britney Spears, Linsay Lohan och Paris Hilton. Ser vi någon ur gruppen EMD eller kanske Håkan Hellström på stan så skriker vi som om vi vore galna. Vi försöker även bli som dem när vi ställer upp i "Idol", "Talang" "Robinson"och alla andra jippon som når ut till folket. Vissa för att lyckas och andra för att sätta sitt spår i ploj-historien.

Och blir man inte känd så gör man självklart allt för att märkas, vissa klär sig så vågat, annorlunda eller så starkt och lysande som möjligt för att synas. Man lägger upp sig själv på snyggast.se för uppmärksamheten på internet och startar en blogg... Just det, bloggen.

Vi har blondinbella, Kenza och allt vad dem heter. Den nya eliten som är viktigaste gästerna på stureplan, efterfesterna och galorna. Det nya mediet som berättar om mode, skönhet och sina små åsikter. De flesta toppbloggarna styrs av tjejer, men det finns killbloggar också, Tobias och Erik. inte hört om dem? Självklart inte, för om man inte är inbiten bloggläsare som kollar alla listor så finns dessa bloggar inte så mycket mer än i internetvärlden. Medan Blondinbella får stora uppslag när hon talar ut om övergreppen och stora lisor vad Kenza drar in i pengaväg i jämförelse med Stina-Lee så har dessa killar bara suttit och skrivit om sin värld. Bara en liten parantes i min kändisfundering.

Men hur ska man nu göra om man verkligen vill bli känd? Och ska man verkligen bli känd som våra riktgia kändisar. Journalister sverige över skriver dagligen i tidningar och rapporterar världen över. En stor del av oss svenskar vet inte vem Johanne Hildebrant är, eller Markus Larsson. Emma Gårdsäter är precis som Johanne och Markus ett helt okänt namn. Men de finns i tidningen varje vecka, ibland dagligen. Våra journalister som får ut sina åsikter och sina kreativa verk, utan att på något sätt behöva vara skandalöst kända.

Här kommer frågan som jag suttit och hållit på ett tag. Vad är viktigtast när man är känd, att få sina åsikter sagda och vara en del av svensk media eller få vara med på exklusiva fester med andra kändisar? Kan man få sina åsikter sagda fast man är riktigt känd, eller är man inte berättigad till att vara seriös och ha en politisk åsikt då?

1 Kommentar(er):

Anonym sa...

snygg blogg :D
gillar ditt sätt att skriva :)