måndag 13 oktober 2008

More Modern Short Stories From Hello Saferide - Ett schlager-exempel (Pop)


Det är någonting som saknas, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad, men annikas engelska sida Hello saferide missar något som är så underbart med säkert! Pratsången, de lysande texterna och den äkta glada sorgen som hon levererar med säkert! finns här med. Men skivan har inte "det".


Om vi går efter schlager-exemplet så blir i stort sett allt som en gång varit svenskt sämre när det ska internationaliseras. Att översätta något som slått stort på svenska till engelska dödar charmen hos den enkla melodi som uppstått hemma i skrivarkammaren.

Annika Norlin tappar då lite av sin norrländska charm och sin svenska identitet när allting blir överproducerat och det börjar låta som Maia Hirasawa eller en kvinnlig version av Plain White T's. Jag syftar mest på spåren "25 days" och "Parenting never ends" som kunde varit något mer genomtänkta eller sparats som b-sidor till ett senare album.

Det finns ingen riktig ersättare till "Vi kommer att dö samtidigt" eller någon slinga som kan användas i en Petter-låt som den i "Någon gång måste du bli själv". Men "Sancho panza" och "Overall" kommer nära. Ruskigt nära.

Bästa spår: "Overall"

0 Kommentar(er):