tisdag 20 maj 2008

21.00 på 1:an!

Ikväll kör Eurovision igång, tjat of what?
Men nu ska jag släppa mina ord om den första semin som även innehåller min tippning om vilka som går till finalen, har även satt betyg på dem från "-" till "*****".

Bedömning av bidragen i ESC -08.

Semifinal 1.
Montenegro – Stefan Filipovic – Zauvijek Volim Te

Hela Eurovisionen öppnas upp, med en östländsk tönt. Något rockpopigt på ett hemlandsspråk. Visst, det är lite charmigt. Men den kommer aldrig igång. När man har då har chansen att öppna upp kanske man ska försöka skicka något man kan komma ihåg?

**
Israel – Boaz – The Fire In Your Eyes

Ja, det är en kille som sjunger. Ja, det är tråkigt och ja jag hatar att jag gillar det.
Låten är skön och går hem i både öst och väst, men den är hemsk! Usch!

**
Estland – Kreisiraadio – Leto Svet

40-års kris? De tre estniska komikerna är lika roliga som ett regn i mitten på juli.
Om det inte vore för själva musiken så skulle den varit nollad.

*
Moldavien – Geta Burlacu – A Century Of Love

Easy listning på hög nivå. Att ligga hemma och lyssna på henne är något jag självklart skulle tänka mig att göra. I sammanhanget och med tanke på årets konkurrens vad vi fick höra från Moldavien förra året så är jag inte nöjd.

***

San Marino – Miodio – Complice

De smått rockiga balladerna och poplåtarna har varit majoriteten än så länge, och jag är redan trött på dem. San Marino debuterar i år, ingen aning om de såg förra årets eurovision, hört att vinnaren var en ballad eller bara skickade något. Hur som helst så är det otroligt tråkigt!

-

Belgium – Ishtar – O julissi

”Se fra la bika mo mo!”. Det är låtsasspråk för ”Sitt ner och håll tyst!”. Om de försöker sticka ut, börjar de i helt fel vinkel. Det finns runt 10 andra låtar som ingen förstår, typ Finland, Albanien och Montenegro. Ge upp och sjung på engelska!

*
Azerbadjan – Elnur & Samir – Day After Day

Årets roligaste rocklåt! 2 sjukt läskiga killar ställer sig upp och kör lite halvopera.
Med tanke på Moldaviens låt förra året så kan den här komma långt. Falsett och häftiga åskljud, vem kan klaga?

****
Slovenien – Rebeka Dremelj – Vrag Naj Vzame

Äntligen lite mer eurovisionpop. Känner hur det rycker till i en när man hör låten.
Vi har hört det förut, vi kommer höra mer av det och jag bryr mig inte. Det är helt ok!

***
Norge – Maria – Hold On, Be Strong

En söt Amy Diamond låt med en enkel norska. Vi i norden älskar det och vill fylla alla kommersiella radiokanalers spellistor. Europa säger nej och glömmer det, vi får helt enkelt hoppas på den lilla juryn som väljer ut en låt från varje semi.
****
Polen – Isis Gee – For Life

Ännu en ballad, en av de bättre faktiskt. Men precis som alla andra så måste jag säga att om hon sjunger lika bra live som på videon så är hon gudomligt bra och kan komma långt, om inte så blir jag väldigt besviken.

***
Irland – Dustin The Turkey – Ireland Douze Pointe

Irland har vunnit flest gånger I hela Eurovision, 7 gånger. Senaste gången var väl någon gång under 70-talet så att det var ett tag sen. Nu skipper det framgångsrika landet all musik och tar in världens värsta kalkon, bokstavligen. Och han sjunger inte, han skriker till en värdelös melodi som känns hopknåpad klockan två efter en kväll på krogen. Det är antigen värdelöst eller genialiskt, jag vet fortfarande inte. Förresten, ”Sjunger” han ”Hello Abba”?

**
Andorra – Gisela – Casanova

Klassisk upptempo. Låten är rätt enkel och vi har hört den sen 90-talet,
men man måste hålla med om att det alltid är lika kul att kunna dansa loss och kunna texten direkt på första lyssningen. Glitter och glamour hela vägen!

***
Bosnien-Herzegovina – Laka - Pokusaj

Gränsen mellan bra och helt sjukt är hårfin. Den här låten har hamnat på just den gränsen. Melodin är helt underbar, kan inte få ut den hur jag än gör. Men precis som ungefär hälften av alla bidrag så är sångaren/sångarna antigen gubbe, kalkon eller som i det här fallet urbarnsliga.

**

Armenien – Sirusho – Qele, Qele

En av mina personliga favoriter i år. Efter förra årets trumlåt som framfördes av Bulgarien som var helt psykos men gick hem så kommer en klok version från Armenien. Den fastnar lät och utmanar en till dans. Tio-i-topp!

****
Holland - Hind – Your Heart Belongs To Me

Lite Paparizou, fast som en billig euroshopper version. Refrengen fastnar dock öät men den är riktigt tråkig och smått tjatig i melodin. Försöker se något snyggt men allt jag ser är en hopprepsshow.

**
Finland – Teräsbetoni – Missä Miehet Ratsastaa

Det enda bra i den här låten är början innan sångaren börjar ge ifrån sig såkallad sång. Ett hopkok av överblivna lordirester och en låt som är lika lätt att sjunga med i som att få en finne att bli av med sin accent. Nej, Lordi var kanske kul, det här kan gå och ”kävellä ja kuolla”.

-
Rumänien – Nico & Vlad – Pe-o Margine De Lume

Lugnt, easy listning och skönt. Men den kommer aldrig igång!
Samma toner, samma sång om och om och om igen. Den är kass om man bortser från att de faktiskt verkar kunna sjunga.

**


Ryssland – Dima Bilan – Believe

Han vann nästan eurovision förr två år sen. Nu är han tillbaks. Lite äldre lite klokare men med en betydligt sämre låt. Man fastnar dock lätt och den kan bli rejält farlig eftersom han faktiskt var en riktig tjejtjusare sist och lockade till sig alla deras röster.
Går det i år? Det återstår bara att se.

***
Grekland – Kalomira – Secret Combination

När Grekland entrar scenen och Kalomira kör igång så märks det. Det är samma stuk på låtarna som vanligt. Det har sagts flera gånger men om man ser videon så känner man direkt att man tittar på MTV. Om man tänker på själva låten så är den väl helt ok, inga smärre överraskningar eller speciella moment.

***





Till finalen: (Europas Val)

*Andorra
*Ryssland
*Armenien
*Norge
*Azerbadjan
*Israel
*Grekland
*Moldavien
* Bosnien-Herzegovina
*Irland

0 Kommentar(er):