måndag 16 juni 2008

Do and Don't!

Sitter och läser om nedladdning. Är en av de människor som faktiskt tycker att upphovsmän, artister, musiker och andra inblandade ska ha betalt för sitt arbete. Efter att ha läst igenom en underbar broshyr via nätet så har jag äntligen fått klarhet vad man får och inte får göra! Och ja, det är fel att ladda ner, men om du köpt ett verk så får du dela med dig av det till närmsta familj och vänner (dock finns det undantag)
Läs hela texten här nedan.

Vad innebär kopiering för privat bruk?
Upphovsrätten innebär att den som har skapat ett verk – t.ex. en film, en låt eller en bild – har ensamrätt att bestämma över användningen av det. Det betyder att ingen får göra kopior av verket, t.ex. spela in det, utan att ha fått tillstånd från upphovsmannen. Man får inte heller göra verket tillgängligt för allmänheten, t.ex. genom att lägga ut det på Internet, utan tillstånd från upphovsmannen. Ensamrätten innebär bl.a. att upphovsmannen har rätt att ta betalt för användningen. Det finns dock ett antal undantag som innebär att man t.ex. får kopiera verket utan att be om tillstånd. Undantaget som gäller kopiering för privat bruk är ett av de viktigaste.
Bestämmelsen om kopiering för privat bruk innebär att man som huvudregel får kopiera ett eller några få exemplar till sig själv, sin familj eller sina vänner. Detta gäller dock inte alltid. Till exempel får man inte kopiera datorprogram (särskilda regler om säkerhetskopior finns dock), och man får enligt de nya reglerna inte heller kopiera hela böcker annat än i undantagsfall. Däremot får man kopiera begränsade delar av litterära texter, t.ex. några kapitel i en bok. Man får också kopiera litterära texter av begränsat omfång såsom en dikt eller en novell
.

(Källa: http://www.regeringen.se/)

Sen har jag även en lista med vad man får och inte får göra:

Du får lov att
– göra en eller några få kopior av ett verk, till exempel bränna ett extra exemplar av en cd-skiva som du köpt eller lånat, eller kopiera från tidningar (både papperstidningar och sådana som har lagts ut på nätet) till dig själv, din familj eller dina vänner.
– lägga ut musik och bilder m.m. som du själv har skapat på Internet.
– ladda ner musik och film som är utlagt på Internet med upphovsmannens tillstånd, t.ex. som säljs för nedladdning.
– knäcka en kopieringsspärr på en dvd eller cd om du annars inte kan se eller lyssna på det som finns på skivan.

Du får inte lov att
– kopiera datorprogram.
– kopiera hela böcker annat än i undantagsfall.
– dela med dig av din musik- eller filmsamling på Internet.
– ladda ner musik och film m.m. som är utlagt på Internet utan tillstånd från upphovsmannen.
– knäcka eller gå runt en kryptering, lösenordsspärr eller liknande som används för att skydda t.ex. musik eller film som säljs över nätet.
– knäcka en kopieringsspärr på en dvd eller cd för att kopiera skivan.
– tillverka, sälja eller hyra ut utrustning som ska användas för att knäcka eller gå runt krypteringar, lösenordsspärrar och kopieringsspärrar m.m.


(Källa: http://www.regeringen.se/)

0 Kommentar(er):